Kérdés-felelet

Tisztelt Páciensünk!

Alább találhatja a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

 

Mikor kaphatom meg az oltást?

Az oltás beadásának időpontját több tényező szabja meg:

 1. Rendelkezésre áll oltóanyag?
 2. Az oltási rend alapján az oltandó aktuálisan sorra került?
 3. Az oltandó személy jelentkezett a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon, vagy visszaküldte írásban jelentkezését?

Amennyiben a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor a végleges sorrendet az életkor, bizonyos esetekben az alapbetegség súlyossága határozza meg. Ezt követően minden esetben időpontot egyeztetünk az illetővel, mikor és hol kerüljön sor az oltás beadására. Jelenleg, mivel nagyon kisszámú a rendelkezére álló oltóanyag, mindenkit egyesével felhívunk és megbeszéljük a részleteket. Ezek alapján kijelenthető, hogy egyértelmű és szigorúan meghatározott rend alapján történik az oltások beadása, nem lehet pl. protekció alapján előrébb kerülni a sorban. A hatóságok az EESZT-n keresztül az oltási tevékenységet folyamatosan nyomon követik.

Azon személyek, akik egyáltalán nem jelezték előzetesen igényüket, csak azután kaphatják meg az oltást, ha már a jelentkezetteket beoltották.

 

Hol kaphatom meg az oltást?

Az oltást kórházi oltóponton, a Vérhalom téri rendelőben, nagyon ritka esetben saját otthonában kaphatja meg. Az ezzel kapcsolatos döntést a háziorovos hozza meg a lehetőségek és szakmai szabályok figyelembevételével. A lakáson való oltás igen nehezen kivitelezhető az idő szűke miatt. Egy személyt kiszállással, előkészülettel, oltás utáni 30 perces megfigyeléssel kb. 1  óra alatt tudnánk ellátni. A probléma abbban van, hogy az oltások nem személyenként külön ampullában találhatók, hanem több (10 fő) adagja található egy fiolában, melynek felolvasztása és megbontása után néhány órán belül mindegyiket be kell adni. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges anafilaxiás reakció ellátására a lakás nem éppen ideális helyszín.

 

Mit hozzak magammal az oltásra?

 • személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya
 • előre kinyomtatott és kitöltött hozzájáruló nyilatkozat (letölthető itt: .PDF  .DOC) – A nyilatkozat helyben is kitölthető, de így is javasoljuk előre, otthon tanulmányozni.
 • oltási könyv, nemzetközi oltási könyv
 • Kérjük, úgy öltözzön, hogy a vállát könnyen szabaddá tudja tenni!
 • Nem általunk gondozott páciensek esetében kérjük, hozza magával: aktuális gyógyszerlista, allergiák felsorolása, legutóbbi zárójelentések, labor leletek.

 

Kiválaszthatom, hogy  melyik oltóanyaggal oltsanak be?

Bár már ötféle oltóanyag használata engedélyezett Magyarországon (lásd összefoglaló táblázat), ezek korlátozott elérhetősége miatt nincsen nagy választási lehetőség. A kevesebb ellenjavallattal rendelkező oltásokat az időseknek és speciális egészségügyi helyzetben lévőknek ajánljuk fel. Minden döntés esetén szakmai szempotokat veszünk figyelembe. Kérjük, hogy az átbeszélés után felajánlott védőoltást fogadják el! Nincsen reális lehetőség arra, hogy mindenki pl. a Pfizer oltást kivárja. A betegség ennél gyorsabban terjed és szedi az áldozatait. Mivel az oltóanyagok nincsenek kereskedelmi forgalomban, arra sincsen lehetőség, hogy Ön az oltást megvásárolja és eldöntse melyiket adják be Önnek. Fontos kihangsúlyozni, hogy az oltások lényegi hatásukat tekintve nem térnek el egymástól: mindegyik megelőzi a súlyos, szövődményes betegséglefolyást és a halálos kimenetelt! A COVID-19 elleni oltóanyagokkal kapcsolatos legújabb információk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján érhetők el.

 

Hány oltást kapok?

A teljes védettség eléréséig jelen tudásunk szerint kettő oltásra van szükség. A különböző oltóanyagok nem felcserélhetőek – a második oltást ugyanzzal az oltóanyaggal kell elvégezni, mint az elsőt. Az első és a második oltás közötti időközök Pfizer: 35 nap, Sputnik: legalább 21 nap, Sinopharm: 28 nap, Moderna: 28 nap, AstraZeneca: 14 hét. Elképzelhető, hogy a későbbiekben további emlékeztető otlásra lesz szükség, de ezt egyelőre nem tudjuk. Idővel fog kiderülni, milyen sokáig biztosítja szervezetünk a védettséget.

 

Mikor nem kaphatok oltást?

 • akut lázas betegség, akut fertőzés
 • a beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
 • korábbi súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakció gyógyszerrel, vagy oltással kapcsolatosan
 • 18 év alatti életkor
 • várandóság – Fontos megjegyezni, hogy az oltásokat követően 2 hónapig (tehát összesen legalább 3 hónapig) ne vállaljanak gyermeket!
 • 3 hónapon belül lezajlott COVID-19 betegség

 

Mi a helyzet a mutáns vírus törzsekkel?

A vírus szerkezete mutációk révén változik. Eddig kimutattak mutáns vírus variációkat az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Brazíliában. A brit mutáns jellegzetessége például, hogy gyorsabban terjed. A legtöbb mutáció ellen bár változó mértékben, de hatékonyak a vakcinák. Gyengébb hatékonyság esetén a betegség enyhe formában kialakulhat, de kórházi ellátásra így is csak ritkán kerül sor.

 

Onkológiai beteg vagyok, mit tegyek?

Az oltás az onkológia betegek számára kiemelten fontos! Adott esetben sugárkezelés, kemoterápia, horomteápia és biológiai terápia mellett is lehet oltani. Az oltás időzítését azonban mindenképpen a kezelőorvossal kell egyeztetni. Itt található az Országos Onkológiai Intézet ezzel kapcsolatos tájékoztatója. A nemrég engedélyezett Sputnik oltóanyaggal daganatos páciensek nem olthatók.

 

Korábban Guillain-Barre szindrómám volt, oltható vagyok?

Itt található tájékoztatás azon páciensek olthatóságáról, akik korábban Guillain-Barre szindrómában (GBS )vagy krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiában (CIDP) szenvedtek.

 

Hol találok további információkat?