Tüdőgyulladás elleni védőoltás: Pneumovax23

Jelenleg hiánycikk 5 minutes

Kérem, olvassa el az alábbi tájékoztatót! További konzultációra nyílik lehetőség az oltás beadása előtt is.

Kategória:

Leírás

Mit tudunk a tüdőgyulladásról?

A tüdőgyulladások nagy részét a sokunk torkában is megtalálható Streptococcus pneumoniae nevű baktérium okozza. A más néven pneumococcusnak nevezett kórokozóval tehát együtt élünk, mely az immunrendszerünk legyengülése, vagy más légúti fertőzés (pl. influenza, COVID-19) hatására válhat veszélyessé és okozhat tüdőgyulladást. Tovább rontja a helyzetet, hogy a pneumococcus gyakran invazívvá válik, azaz a tüdőn keresztül a véráramba kerül és az egész szervezetet érintő életveszélyes állapotot, vérmérgezést, más néven szepszist idézhet elő. Sokat elárul a szepszis következményéről, hogy ha még fel is épül az illető a súlyos állapotból, az esetek többségében egy éven belül más betegségben, a „szövődmény szövődményében” meghal. A védőoltással elsősorban ezeket a rettegett szövődményeket tudjuk megelőzni. 

Kiknek javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás és miért?

 • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül (ok: 60 év felett csökken immunrendszerünk hatásfoka, így nem árt a támogatás)
 • Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők: asztma, COPD, dohányosok, stb. (ok: a károsodott hörgőkben a pangó nyák kiváló táptalaj baktériumok számára)
 • Krónikus vesebetegség, máj-, szív- és érrendszeri betegség, pl. májcirrózis, dialízis (ok: a krónikus betegségek általában rontják a védekezőképességünket)
 • Cukorbetegség: 1-es és 2-es típusú diabetes mellitus (ok: a betegség eleve kedvez a fertőzéseknek)
 • Daganatos betegségek – erősen ajánlott! jelentős hatás! (ok: a kemoterápia, egyéb kezelések csökkent immunműködést eredményeznek)
 • Gyulladásos bélbetegségek: Crohn betegség és colitis ulcerosa (ok: a szedett gyógyszerek csökkent immunműködést okoznak, a bél-immunrendszer sérült)
 • Autoimmun betegségek: rheumatoid arthritis, SLE, stb. (ok: olyan gyógyszerek kerülnek bevetésre, melyek rontják az immunrendszer működést)
 • HIV betegség – erősen ajánlott! jelentős hatás! (ok: a betegség önmagában csökkent immunműködést okoz)
 • Léphiányos állapot (ok: a hiányzó lép nem tudja kiszűrni a tokos baktériumokat, így a pneumococcust sem)
 • Sarlósejtes vérszegénység (ok: a betegség következménye lehet lép- és tüdőkárosodás)
 • Szervátültetés, csontvelő / őssejt átültetés utáni állapot. (ok: az immunrendszer nem megfelelően működik a kilökés gátoló gyógyszer miatt)
 • Belsőfül műtéten átesettek és koponyasérültek (ok: a baktérium a sérüléseket kihasználva pneumococcus-agyhártyagyulladást okozhat)

Miért van kétféle tüdőgyulladás elleni oltás?

Korábban csak a Pneumovax23 volt elérhető, igaz 23-féle pneumococcus törzs elleni védettséget nyújtott. Az idősebb korosztály tagjai ezért talán már kaptak ilyen oltóanyagot. Hatását kutatásokkal ellenőrizték és megállapították, hogy sajnos hosszútávú védettség nem akalkul ki és az oltás is csak egy alkalommal ismételhető. Az újabb fejlesztésű Prevenar13 oltóanyag azonban erős és hosszútávú védettséget biztosít, nem kell ismételni, de ez esetben csak 13 pneumococcus törzs ellen alakul ki védettség. Elsődleges oltásként ezért mindig a Prevenar13-at ajánljuk.

Mikor ajánlott a Prevenar23 oltást felvenni?

A Pneumovax23 oltást jelenlegi csak a Prevenar13 által nyújtott védettség kiterjesztéseként ajánljuk a Prevenar13 után legkorábban egy hónappal. Azoknak, akik korábban egy Pneumovax23 otlás kaptak, ajánlott egy Prevenar13 oltás, majd egy későbbi időpontban egy Pnemovax23 oltás. Akik más kettő, vagy netán több Pneumovax23 oltást kaptak, csak egy Prevenar 13 oltást ajánlunk.

Érdekelhetnek még…