Tüdőgyulladás elleni védőoltás: Prevenar13

16 000 Ft 5 minutes

Kérem, olvassa el az alábbi tájékoztatót! További konzultációra nyílik lehetőség az oltás beadása előtt is.

Kategória:

Leírás

 

Mit tudunk a tüdőgyulladásról?

A tüdőgyulladások nagy részét a sokunk torkában is megtalálható Streptococcus pneumoniae nevű baktérium okozza. A más néven pneumococcusnak nevezett kórokozóval tehát együtt élünk, mely az immunrendszerünk legyengülése, vagy más légúti fertőzés (pl. influenza, COVID-19) hatására válhat veszélyessé és okozhat tüdőgyulladást. Tovább rontja a helyzetet, hogy a pneumococcus gyakran invazívvá válik, azaz a tüdőn keresztül a véráramba kerül és az egész szervezetet érintő életveszélyes állapotot, vérmérgezést, más néven szepszist idézhet elő. Sokat elárul a szepszis következményéről, hogy ha még fel is épül az illető a súlyos állapotból, az esetek többségében egy éven belül más betegségben, a „szövődmény szövődményében” meghal. A védőoltással elsősorban ezeket a rettegett szövődményeket tudjuk megelőzni. 

 

Kiknek javasolható ez az oltás és miért?

 • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül (ok: 60 év felett csökken immunrendszerünk hatásfoka, így nem árt a támogatás)
 • Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők: asztma, COPD, dohányosok, stb. (ok: a károsodott hörgőkben a pangó nyák kiváló táptalaj baktériumok számára)
 • Krónikus vesebetegség, máj-, szív- és érrendszeri betegség, pl. májcirrózis, dialízis (ok: a krónikus betegségek általában rontják a védekezőképességünket)
 • Cukorbetegség: 1-es és 2-es típusú diabetes mellitus (ok: a betegség eleve kedvez a fertőzéseknek)
 • Daganatos betegségek – erősen ajánlott! jelentős hatás! (ok: a kemoterápia, egyéb kezelések csökkent immunműködést eredményeznek)
 • Gyulladásos bélbetegségek: Crohn betegség és colitis ulcerosa (ok: a szedett gyógyszerek csökkent immunműködést okoznak, a bél-immunrendszer sérült)
 • Autoimmun betegségek: rheumatoid arthritis, SLE, stb. (ok: olyan gyógyszerek kerülnek bevetésre, melyek rontják az immunrendszer működést)
 • HIV betegség – erősen ajánlott! jelentős hatás! (ok: a betegség önmagában csökkent immunműködést okoz)
 • Léphiányos állapot (ok: a hiányzó lép nem tudja kiszűrni a tokos baktériumokat, így a pneumococcust sem)
 • Sarlósejtes vérszegénység (ok: a betegség következménye lehet lép- és tüdőkárosodás)
 • Szervátültetés, csontvelő / őssejt átültetés utáni állapot. (ok: az immunrendszer nem megfelelően működik a kilökés gátoló gyógyszer miatt)
 • Belsőfül műtéten átesettek és koponyasérültek (ok: a baktérium a sérüléseket kihasználva pneumococcus-agyhártyagyulladást okozhat)

 

Kaptam már tüdőgyulladás elleni oltást, nekem is ajánlott?

Korábban Pneumovax23 oltással oltottunk, mivel más oltóanyag nem volt elérhető. Ez az oltóanyag olyan típusú, hogy legföljebb csak egy alkalommal, kb. 5 évvel az első oltás után szabad megismételni, ezt követően azonban a védettség fokozatosan csökken, így hosszútávú védettség nem alakul ki. Jelenleg csak a Prevenar13 oltás után, annak a hatásának a “kiterjesztésére” adjuk. Azon pácienseknek azonban, akik korábban Pneumovax23 oltást kaptak, a Prevenar13 oltás mindenképpen ajánlott. Így tudjuk csak elérni a hosszútávú védettséget. A Prevenar13 oltóanyagból a mai tudásunk szerint egy adag végleges védelmet biztosít, ismételni alapesetben nem szükséges.

Érdekelhetnek még…